АНАЛИЗ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕДЕНО ПРОУЧВАНЕ ЗА ГЕОМЕТРИЧНИТЕ ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ, ИЗУЧАВАНИ В НАЧАЛНИТЕ КЛАСОВЕ

Автори

  • Гергана Христова Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Ключови думи :

геометрия, математика, начално училище, обучение на студенти, резултати

Абстракт

Настоящата статия представя анализ на резултатите от проведен тест със студенти-педагози от две специалности на Факултет по науки за образованието и изкуствата, Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Студентите, бъдещи начални учители се обучават в ОКС „Бакалавър“ и са трети курс. Целта на теста е установяване на подготовката и знанията на студентите-педагози по отношение на геометричния учебен материал за началните класове преди да се запознаят с темата „Геометрия“ в лекционния курс по дисциплината.

При обучението на студентите от специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика“ и „Начална училищна педагогика и чужд език“ в семинарните и практическите упражнения по дисциплината „Дидактика на математиката“ беше проведен тест, включващ 12 затворени въпроса от учебния материал – геометричните знания и умения, изучавани от първи до четвърти клас.

Проведеното проучване установи знанията на студентите-педагози. Резултатите са използвани с научна цел за формиране на изводи и препоръки, свързани с повишаване качеството на обучението на студентите-педагози в семинарните и практическите упражнения по съответната дисциплина.

Статията представя част от изследователската работа по Национална програма „Млади учени и постдокторанти“ - https://www.mon.bg/bg/100542.

Авторска биография

  • Автор: Гергана Христова, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

    Гавен асистент, д-р във Факултета по науки за образованието и изкуствата

    Oбласт на научни интереси: методика на обучението по математика в началните класове.

    ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-5604-2435
    Web of Science ResearcherID: AAM-4313-2021

    E-mail: g.hristova@fppse.uni-sofia.bg

Файлове за сваляне

Публикуван

15.07.2021

Брой

Раздел (Секция)

Теоретични и приложни изследвания