ОЦЕНКА НА СТУДЕНТИ В ПЕДАГОГИЧЕСКИ СПЕЦИАЛНОСТИ ЗА РИСКОВЕТЕ И ПОЛЗИТЕ ОТ МРЕЖАТА И ВЪЗПРИЕМАНИТЕ СОЦИАЛНИ НОРМИ

Автори

  • Маргарита Бакрачева Софийски университет „Св. Климент Охридски“
  • Милен Замфиров Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Ключови думи :

виртуална среда, социални норми, идеално тяло, критично мислене

Абстракт

В статията са представени резултатите от качествено изследване, проведено със 134 студенти в магистърски програми в педагогическата сфера на възраст 25 – 50 години. Основните въпроси, на които е потърсен отговор, са: каква е оценката на потребителите за начина на ползване на Мрежата, в каква степен и посока са осмислените ползи и рискове в тази връзка и какви са възприеманите социални норми и послания във виртуалното пространство. Резултатите отразяват превес на възприеманите позитиви спрямо негативи, свързани с Мрежата, както и акцент върху дигиталната компетентност от страна на потребителите. По отношение на представите за идеалното тяло, успешния човек и съвременния човек резултатите показват, че социалните норми имат своето място, което е паралелно с изгражданата и поддържана субективна оценка. Изследването и анализът са насочени към активна нагласа за рефлексия и себерефлексия и критично мислене по отношение на възприеманата информация и даването на послания в тази връзка и към учениците.

Авторски биографии

  • Автор: Маргарита Бакрачева, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

    Професор по психология, доктор, катедра „Социална педагогика и социално дело“, Факултет по науки за образованието и изкуствата.

    Области на научни интереси: психосоциална идентичност, субективно психично благополучие и процъфтяване, стрес и стратегии за справяне със стреса, развитие през целия живот, проактивен майндфулнес.

    Контакт: Адрес: София 1574, ул. Шипченски проход 69 А.

    E-mail: bgmbakrachev@uni-sofia.bg

  • Автор: Милен Замфиров, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

    Професор, доктор на науките, катедра „Специална педагогика“, Факултет по науки за образованието и изкуствата.

    Области на научни интереси: природни науки за ученици със СОП, обучение по математика за ученици със СОП, приложение на компютърни технологии в образователния процес, сексуално образование при ученици с нарушения.

    Контакт: Адрес: София 1574, ул. Шипченски проход 69 А.

    E-mail: m.zamfirov@fppse.uni-sofia.bg

Файлове за сваляне

Публикуван

24.09.2022

Брой

Раздел (Секция)

Теоретични и приложни изследвания