СЪЗДАВАНЕ НА ЖЕСТОВ РЕЧНИК ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА КОМУНИКАЦИЯТА С ГЛУХИТЕ ХОРА В КРИЗИСНИ СИТУАЦИИ

Автори

  • Славина Лозанова Софийски университет „Св. Климент Охридски“
  • Ивелина Стоянова Институт за български език – БАН

Ключови думи :

онлайн жестов речник, Български жестов език, комуникация в криза, WordNet, КОВИД-19

Абстракт

Целта на статията е да представи методика за разработване на български жестов речник за комуникация в кризисни ситуации. Езиковите данни са извлечени в съответствие с основни лексикографски принципи за създаване на жестови речници въз основа на наблюдения върху употребата на жестовете. В специално организирани семинари с глухи модератори, провеждани под формата на свободна дискусия в платформата Zoom за онлайн комуникация, се осигурява възможност на глухи носители и ползватели на българския жестов език да общуват, без да се допуска интерференция от български словесен език. Извлечените данни се обработват ръчно в специализираната програма ELAN за лингвистична обработка на видеофайлове, за да се опишат всички варианти на жестове на ключови думи, разпределени по тематични области от кризисната комуникация. В крайния си вариант речникът съдържа 600 единици и ясно демонстрира, че няма пълно съответствие между речниковите единици на българския словесен и българския жестов език, като липсват много жестове за ключови понятия от областта на кризисната комуникация.

Авторски биографии

  • Автор: Славина Лозанова, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

    Д-р, асистент в катедра „Специална педагогика“. Жестов преводач.

    Научни интереси: български жестов език, бимодален билингвизъм, използване на български жестов език в обучението на глухи ученици и в приобщаващото образование.

    E-mail: sjlozanova@uni-sofia.bg

  • Автор: Ивелина Стоянова, Институт за български език – БАН

    Д-р, научен сътрудник в Секцията по компютърна лингвистика към Институт за български език – БАН.

    Изследователските ѝ интереси са в областта на компютърната лингвистика и компютърна обработка на естествения език, жестовата лингвистика и разработването на ресурси на български жестов език.

    Жестов преводач на и от български език.

    E-mail: iva@dcl.bas.bg

Файлове за сваляне

Публикуван

28.12.2022

Брой

Раздел (Секция)

Специална педагогика и приобщаващо образование