ПРИЛОЖЕНИЕ НА ДОПЪЛВАЩИТЕ АЛТЕРНАТИВНИ МЕТОДИ НА КОМУНИКАЦИЯ В ОБУЧЕНИЕТО И ЕЖЕДНЕВИЕТО НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ С МНОЖЕСТВО УВРЕЖДАНИЯ

Автори

  • Маргарита Томова Софийски Университет "Св. Климент Охридски"
  • Марияна Владова

Ключови думи :

деца с множество увреждания, комуникация, семейства на деца с множество увреждания, допълващи и алтернативните системи за общуване

Абстракт

В статията е представено изследване за приложението на допълващите и алтернативни методи на комуникация в обучението и ежедневието на деца и ученици с множество увреждания. За целта в периода януари-март 2022 г. е проведено проучване сред педагогически специалисти, работещи с деца с множество увреждания, и със семействата на тези деца. Разработени са две авторски анкетни карти, за да се анализират нагласите и информираността на двете групи към допълващите и алтернативни системи за общуване. В изследването са участвали 238 педагогически специалисти и 58 родители.

В анализа на резултатите се открояват високото ниво на информираност сред специалистите за алтернативните форми на комуникация, положително им отношение  към употребата на допълващите и алтернативни методи и средства на комуникация, както и напредък при децата и учениците с множество увреждания. Най-често използвани сред специалистите са картинки и пиктограми, докато при родителите водещата форма на комуникация е език на тялото, сигнали и естествени жестове. Резултатите показват от една страна добрите резултати от употребата на допълващите и алтернативни методи и средства за комуникация за развитието на децата с множество увреждания, а от друга – необходимостта от по-голяма честота в прилагането им и усъвършенстване на уменията за работа с тях както у децата, така и у възрастните.

Авторски биографии

  • Автор: Маргарита Томова, Софийски Университет "Св. Климент Охридски"

    Главен асистент, д-р.

    Факултет по науки за образованието и изкуствата, катедра „Специална педагогика“.

    Научни интереси в областта на Брайловото ограмотяване, зрителното подпомагане

    и рехабилитация на слабовиждащите, тактилните материали в процеса на ранно

    ограмотяване при лицата с нарушено зрение, технологиите в обучението и ежедневието на незрящите. Брой публикации: над 25.

    Адрес: София 1574, бул. „Шипченски проход“ № 69A

    E-mail: mvenelinov@uni-sofia.bg

  • Марияна Владова

    Магистър по слухово-речева рехабилитация, специален педагог

    E-mail: mariyanavladova22@gmail.com

Файлове за сваляне

Публикуван

05.01.2023 — Актуализирано на 05.01.2023

Брой

Раздел (Секция)

Специална педагогика и приобщаващо образование