ОБУЧЕНИЕ И ПОДКРЕПА НА ДЕЦА С ТЕЖКИ И ДЪЛБОКИ МНОЖЕСТВЕНИ УВРЕЖДАНИЯ ВЪВ ФЛАМАНДСКАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА (БЕЛГИЯ)

Автори

  • Магдалена Хаджиева

Ключови думи :

деца с тежки и дълбоки множествени увреждания, обучение и подкрепа за личностно развитие, фламандска образователна система

Абстракт

Настоящата статия поставя фокус върху обучението на деца с тежки и дълбоки множествени увреждания и представя преглед на нормативната уредба, организацията и практиките за подкрепа и обучение на тази група ученици във фламандската образователна система. В рамките на изложението са разгледани историческото развитие и съвременните модели за обучение на деца и ученици с тежки и дълбоки множествени увреждания, нормативната уредба, визията и характеристиките на различните аспекти на обучението на деца и ученици с тежки и дълбоки множествени увреждания в Белгия. Представено е описание на практиките по оценка на индивидуалните потребности на визираната група деца и ученици, на процеса на образователно планиране, организацията на обучението им в системата на образователните институции в Белгия, механизмите за изготвяне на индивидуален учебен план и индивидуални учебни програми и оценяване на постигнатите резултати от обучението на ученици с тежки и дълбоки множествени увреждания във фламандската образователна система.

Авторска биография

  • Магдалена Хаджиева

    Доктор по Специална педагогика, хоноруван преподавател към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” и логопед в Консултативно-терапевтична инициатива „Хвърчило”, гр. Пловдив.

    Научни интереси: подкрепа, обучение и услугит за деца и младежи с тежки и дълбоки множествени увреждания и техните семейства; програми за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти и социалните работници за работа с деца с тежки и дълбоки множествени увреждания в България.

    E-mail: magdalena.vaneva@gmail.com

Файлове за сваляне

Публикуван

30.09.2023

Брой

Раздел (Секция)

Специална педагогика и приобщаващо образование