РИТЪМ И ПАУЗА – РАВНИЩА НА ВЛАДЕЕНЕ ПРИ УЧЕНИЦИ С УВРЕДЕН СЛУХ В НАЧАЛНА УЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ

Автори

  • Галя Георгиева-Дървеничарска Софийски университет „Св. Климент Охридски"

Ключови думи :

ритъм, пауза, равнища на владеене, ученици с увреден слух, корекция на прозодиката на речта

Абстракт

Статията представя изследване за нивото на владеене на ритъм и спазване на пауза при ученици с увреден слух от начална училищна възраст. Усещането за ритъм се предопределя генетично в
известна степен у всеки един от нас. Поради това можем да приемем, че и при учениците с увреден слух под влияние на прилаганите ритмични упражнения то се развива според индивидуалните им възможности.

Умението за идентификация на пауза и възпроизвеждане на елементарен ритъм е обследвано с Тест за оценка на организацията на времето чрез имитиране на ритмични структури по метода на Myra Stamback, адаптиран към особеностите на децата с увреден слух (Георгиева-Дървеничарска, 2008). Изследваните ученици са от начална училищна възраст, с различни слухови протези – конвенционални слухови апарати и кохлеарни импланти. Чрез стимулиране развитието на това умение се цели корекция и усъвършенстване на езиково-говорната им функция на по-високо равнище.

Авторска биография

  • Автор: Галя Георгиева-Дървеничарска, Софийски университет „Св. Климент Охридски"

    Главен асистент, д-р.

    Факултет по науки за образованието и изкуствата.

    Катедра „Специална педагогика“.

    Научни интереси в областта на фонетичната ритмика за деца с увреден слух, слухово-речева рехабилитация на деца с увреден слух, носители на кохлеарен имплант, развитие на слуховото възприятие.

    Контакт: Адрес: София 1574, бул. „Шипченски проход“ No 69A

    E-mail: galyasg@uni-sofia.bg

Файлове за сваляне

Публикуван

30.09.2023

Брой

Раздел (Секция)

Специална педагогика и приобщаващо образование