ВЪЗПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ ОТ ТЕХНИТЕ СЪУЧЕНИЦИ В ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИЯ КЛАС

Автори

  • Мария Валявичарска Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Ключови думи :

приобщаващо образование, специални образователни потребности, общообразователни училища, общообразователни учители, съученици

Абстракт

Приобщаващото образование е интересен за изследване и наблюдение процес, който следва логиката и политиката за интегриране на хората с различни способности. Множество изследвания се насочват към неговото изучаване в общообразователна среда. Наличието на все повече ученици със специални образователни потребности в училище създава условия за изследване на различни нагласи, взаимоотношенията между учениците в класа, както и ролята на общообразователния учител в процеса. Част от тези проблеми се поставят за разглеждане в настоящото изследване. Прави се опит за описание на приобщаващото образование като многостранен процес, в който се срещат децата и учениците със специални потребности и учителите, техните съученици, връстниците от неформалната общност, в която участват, родителите. Интересни са взаимоотношенията, които възникват между тях в процеса на обучение в общообразователното училище. Изследването прави опит да разкрие нагласите на учениците без нарушения спрямо съучениците им със специални образователни потребности, готовността им за изграждане на взаимоотношения с тях, както и нагласите на общообразователните учители към учениците със специални потребности и приобщаващото образование.

Авторска биография

  • Автор: Мария Валявичарска, Софийски университет "Св. Климент Охридски"

    Ас. д-р Мария Валявичарска 
    Катедра „Специална педагогика и логопедия“
    Контакт: гр. София, 1574, бул. „Шипченски проход“ № 69А,
    E-mail: mvalyavicharska@fppse.uni-sofia.bg

    Научни интереси: приобщаващо образование, норма и патология при езиково развитие, специфични подходи за работа с деца с нарушен слух. Брой на публикациите – 11.

Файлове за сваляне

Публикуван

15.08.2020

Брой

Раздел (Секция)

Специална педагогика и приобщаващо образование