Проф. Милен Замфиров, д.н, декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата към СУ получи наградата „Питагор“ за утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки

Проф. Милен Замфиров, д.н, учен и преподавател от катедра „Специална педагогика“ и декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ „Св. Кл. Охридски“ е носителят на наградата „Питагор“ за 2024 г. за утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки.

Наградите „Питагор“ са най-престижните национални награди и се връчват от  Министерството на образованието и науката за 16-та поредна година.

Проф. Замфиров получи наградата от заместник-министъра на министерството на икономиката г-н Николай Павлов.

Милен Замфиров е професор по специална педагогика, като основните му научни интереси са насочени към методиката на обучението на деца и ученици със специални образователни потребности в областта на природните науки.

Призът „Питагор“ проф. Замфиров получава за предложеният, апробиран и внедрен образователен модел за идентифициране на ученици със специални образователни потребности, хронични заболявания, ученици в риск и талантливи ученици в българското училище.

Образователният модел улеснява общообразователният учител в избора му за най-ефективен подход в процеса на обучение в класната стая, където има и ученик със специални образователни потребности, и талантлив ученик, като подпомага двете групи, ангажирани с процеса на работа и обучение на талантливите ученици и учениците със специални образователни потребности – общообразователните и ресурсните учители.

Методите са приложими при ученици в риск и с хронични заболявания, което превръща представения модел като приложимо решение за приобщаващо образование, включващи всички групи деца и ученици, обект на приобщаващото образование – със специални образователни потребности, в риск, с хронични заболявания и талантливи ученици.

Проф. Замфиров, д.н. е основател и ръководител на Академията за деца към СУ „Св. Климент Охридски“.

От 2019 г. е декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ „Св. Климент Охридски“.

https://www.mon.bg/news/uchen-sred-parvite-1-v-sveta-v-rejtinga-na-stanfordskiya-universitet-poluchi-golyamata-nagrada-pitagor-na-mon/